På besøg i St. Pauli, Hamburg

Et par dage sidst i oktober 2021, valgte vi, udsendte fra Bangeforikkeatleve.dk, at gå på opdagelse i området omkring Reeperbahn i St.Pauli i den nordtyske storby Hamburg.

The Red Distrikt omtales Reeperbahn-området i folkemunde. Bydelen St. Pauli er kendt for to ting: Fodbold og underholdning for det mere modne publikum. Området domineres af mange natklubber, nogle mere berygtede end andre. Uanset hvilket tidspunkt på dagen, du besøger området, bliver du mødt af blinkende neonskilte med alskens tilbud lige fra Sex House og Sex Bio, Sex kiosker, Strip Clubs, Gun Shops, KFC, McDonald og op til adskillige souvenir butikker fyldt med merchandise fra fodboldklubben FC St. Pauli.

Tidligere har der været mange våben på Reeperbahn. Det er naturligvis ikke tilladt. Nu er der massiv overvågning og langt mere trygt på den berømte gade.

Vi havde sat os for, at finde de lokale og knapt så kendte værtshuse og spisesteder i området omkring Reeperbahn. Der hvor vi kunne møde de lokale stamgæster, snakke med dem og lade dem fortælle netop deres unikke historie. Første valg faldt tilfældigt på et indbydende og dragende værtshus i en lille sidegade til Reeperbahn, Goldenen Handschuh (Hamburger Berg 2, Hamburg). En lokal pub med højt til loftet og masser af atmosfære. Baren er bygget af mørkt træ og patinaen i lokalet taler sit eget sprog. På Der Goldenen Handschuh emmer af autenticitet og god stemning. Vi bestilte de to mest lokale øl, og faldt hurtigt i snak med de to karismatiske stamgæster, som vi fik lov til at slå os ned ved. En ældre og yngre herre, det begge kommer på stedet dagligt. De to bemærkede og kommenterede hurtigt vores valg af de lokale øl. Vi havde bestilt henholdsvis en Astra Urtyp og en Holsten Edel. Det viste sig, at førstnævnte er øllen, som kun de inkarnerede FC St. Pauli fans drikker, mens sidstnævnte kun er for fans af byens anden store fodboldklub, Hamburger SV. Den yngste af de to stamgæster var tydelig fan af sidstnævne klub, der oftest omtales som HSV.

Der Goldenen Handschuh

Et tysk/fransk filmdrama
Under snakken med de to karismatiske personligheder, så vi samtidig den ene turist efter den anden stoppe op på gaden foran baren og tage foto. Vi undrede os, og spurgte vores nye venner, om de vidste hvad der foregik. Det gjorde de. Og de fortalte ivrigt om filmen Der Goldenen Handschuh. Et tysk/fransk drama fra 2019, der gjorde stedet berømt. Det er massemorderen Fritz Honka, man følger i Der Goldenen Handschuh, der i øvrigt skildrer livet i Reberbahn-området i 1970’erne. En meget stemningsmættet film bygget på en autentisk historie. Og en film hvor atmosfæren på Der Goldenen Handschuh virkelig kommer til sin ret. Forklaringen gav os også svar på vores spørgsmål, der rejste sig, da vi så både guldpladen på væggen, billederne af både boksere og handsker samt de mennesker, der stimlede sammen foran baren for at tage selfies og andre fotos.

Bartendere på Der Goldenen Handschuh. Serviceminded og med til at sprede god stemning.

Atmosfæren på Der Goldenen Handschuh er noget særligt.
Dit øl-valg er vigtigt på Der Goldenen Handschuh. Men der er plads til fans af både FC St. Pauli og Hamburger SV.

Astra øl
Næste emne vi vendte med vores to nye værter var de lokale øl vi nød. De viste sig nemlig, at drikker man øllen Astra, så sender man er kraftigt signal om sympati med den verdensberømte lokale fodboldklub FC St. Pauli. FC St. Pauli, den måske største kultklub i verden for folk på den politike venstrefløj. er kendt for deres antifascistiske politik og sociale ansvarlighed. Astra er sponsor for klubben, hvis stadion ligger få hundrede meter fra Der Goldenen Handschuh. Astra Urtyp har rødder helt tilbage til 1909, markedsfører sig som smagen af Hamburgs hjerte. Er det Hamburger SV man supporterer, skal man drikke Holsten fra bryggeriet af samme navn, der blev skabt i 1879 nord fra Hamburg, og er sponsor for Hamburger SV.
Det paradoksale i øl-diskussion er at begge bryggerier ejes af Carlsberg!

Reeperbahn er en 930 meter lang gade midt i St. Pauli. Ud over de mange sexklubber findes her også Beatles-Platz er en stor plads, som er formet som en vinylplade. På pladsen står fem figurer, der repræsenterer The Beatles. Pladsen er lavet for at huske det engelske bands forbindelse til Hamburg, som er byen, hvor de har spillet flest koncerter. Reeperbahn danner i øvrigt også rammen om en årlig stor musikfestival.

Bydelen St. Pauli er er beliggende på højre side af floden Elben, og var oprindeligt et sted, hvor sømænd kom. Det er nu er en af de mest pulserende områder i Hamborg, Bydel har et areal på omkring 2,6 km², og er der bor omkring 27.000 mennesker i bydelen

FC St. Pauli er den måske største kultklub i verden for folk på den venstreorienterede politiske fløj. Klubben er grundlagt i 1910, spille lige nu i Anden Bundesliga. Hjemmebanen hedder Millentor-Stadion og ligger lidt midt i St. Pauli kvarteret.