Ny bog åbner øjnene for Fukushima

De fleste vil automatisk tænke på den gigantiske tsunami og den efterfølgende atomkraftulykke, der ramte området i 2011, når de hører navnet Fukushima. Og de var en forfærdelig katastrofe, der ramte den japanske provins og naboområderne den 4. marts for ti år siden.

Det er synd og skam, for Fukushima er så meget andet og mere end det. Fukushima er Japans tredjestørste amt i geografisk udstrækning. Det har en fabelagtig og farverig natur med lokkende grønne bjerge og fristende varme kilder. Det har en fascinerende historie, ofte i opposition til den centrale magt i Tokyo, og det har givet Fukushima et ry for at være de ægte samuraiers sidste bastion i Japan. Det har i årevis været det øvrige Japans spisekammer, det er rigt på ris, frugter, fisk og svampe. Og det er kendt for at producere Japans allerbedste sake, risvin. Alt dette kan man blive klogere på i den nye bog, Fukushima – Den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan.  

Journalisten og forfatteren Asger Røjle Christensen fortæller i bogen, med udgangspunkt i katastrofen fra ti år siden, om, hvad der er sket siden, og hvordan situationen er nu. Men inden da beretter han med lige så stort engagement, indlevelse og solidaritet om egne oplevelser i Fukushima både før og efter katastrofen. Han fortæller en helt anden og langt bredere historie om det samfund, den natur og de mennesker, der blev ramt af ulykken.

Bogen giver en langt mere nuanceret beretning fra et fascinerende område af Japan. Et område med en eventyrlig historie, en udfordrende natur, en sej befolkning og en grum skæbne inden for det seneste årti.

Fukushima – Den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan er udkommet på forlaget Turbine, og kan blandt andet købes hos Saxo på dette link.