Gdansk har alt

Oftest må man gå på kompromis. Altså når man skal vælge rejsedestination. “Man kan ikke få alt”, lyder det ofte fra personer, der opfatter sig selv som voksne. Men det er ikke rigtig. Det kan man i polske Gdańsk.

Gdańsk er Polens sjettestørste by. Den er placeret ved Østersøkysten, har ca. en halv million indbyggere, og en virkelig omfattende historie, der har sat sine spor i byens. Og så er byen jo ekstrem tæt på Danmark. Mindre end en time tager det at flyve fra København eller evt. Malmø til Gdańsk Lech Wałęsa Lufthavn. og fra lufthavnen til byens hyggelige centrum er transporttiden kun omkring en halv time.

Museumoplevelser i verdensklasse
Gdańsk har en helt unik historie. Det var her de første skud i Anden Verdenskrig blev løsnet, da Nazityskland den 1. september 1939 angreb Polen. Og det var på skibsværtet i Gdańsk, at fagforeningen Solidaritet blev skabt. En fagforening de spillede den måske største rolle i sammenbruddet af den diktatoriske kommunisme i Østeuropa.
Heldigvis er der i Gdańsk sørget for at byens fantastiske historie kan fortælles videre til fremtidige generationer.  De to historiske begivenheder har nemlig fået hvert deres imponerende museum.

Det nye er Second World War museum er virkelig imponerende. Museet er generelt om hele Anden Verdenskrig, og er faktisk overvældende flot. Her går man gennem gader som tidsbillleder på den tid, der for mange er fjern, men kun er omkring 70 år væk. Man går gennem byområder skudt i sænk. Og så er der for mindeområde for de seks millioner jøder, der blev dræbt i den forfærdelige krig. Flot og skræmmende på samme tid. Vi man lidt mere hands-on på begivenhederne i selve Gdansk er det blot at tage en af de mange bådmuligheder fra centrum af byen til Westfallen. Det er en specielt oplevelse at stå der, hvor Anden Verdenskrig startede.

Efter Anden Verdenskrig fulgte Den Kolde Krig. Altså konflikten mellem øst og vest, der heldigvis aldrig førte til reelle kamphandlinger. I afslutningen af denne spillede Gdańsk også en meget væsentlig rolle. Efter en række tidligere forsøg lykkedes det for Lech Walesea og hans gruppe at starte starte fagforeningen Solidaritet i 1980. Den første frie fagforening i det daværende Østeuropa. Solidaritet og den sovjetiske præsident Gorbatjovs perestrojkareformer førte i sidste ende til faldet af det jerntæppe, der var lagt ned gennem Europa. Demokrati kom til Østeuropa. Skibsværftet som Walesea arbejdede på er nu ombygget til et imponerende museum, hvor man kan opleve hele historien om Solidaritet. Det må man bare ikke gå glip af, når man besøger Gdańsk.

Men Gdańsk er andet end et sted med store historiske vingesus. Byen er ekstrem hyggelig og et meget behageligt sted at opholde sig. Den gamle bydel er spækket med attraktive restauranter og hyggelig barer. Selvfølgelig er der i højsæsonen larmende turister på hovedgaden, men det er altså muligt at finde hyggelig steder. Maden i Gdańsk er faktisk unik. For du finder restauranter, hvor det multietniske er godt inspireret af påvirkningen fra Østersøen, og naturligvis gode polske traditioner. Man kan virkelig bliver overrasket over stemningen og kvaliteten på rigtig mange restauranter i Gdańsk. Og så er prisniveauet meget attraktivt for danskere. Det samme er gældende for de mange shoppingmuligheder, der findes i Gdansk. Her findes moderne centre med alt man skal bruge, blot til meget lavere priser end i Danmark.

Hovedstad for rav
Rav kaldes også for Østersøens guld. Og Gdańsks beliggenhed ud til Østersøen har gjort den polske by til en hovedstad for handel med rav. En hel gade i centrum af byen er omdannet til markedsplads for ravsmykker og andre havprodukter. Her finder du ganske enkelt alt du kan ønske dig lavet af rav. Og som ved alt andet i Gdansk er priserne meget konkurrencedygtige.

Selv sandstrande har Gdańsk
Faktisk byder Gdańsk også for muligheden for badeferie. Hele syv sandstrande findes ud for byen, og transportmulighederne derud er rigtig gode med bustransport fra centrum af byen. Strandene er velforsynet og flere af dem med restauranter og god infrastruktur.

Gdańsk har det hele, og er uden tvivl et besøg værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *