Tjekkede skipister

Nogle af de skiområder, der ligger tættest på Danmark mod syd, findes i det nordlige Tjekkiet lige syd for grænserne til Polen og Tyskland. Her er en unik kombination af faciliteter til alpint skiløb og langrend.

Tjekkiets populæreste skisportssted er Špindlerův Mlýn i Krkonoše-bjergene og nationalparken med samme navn. Snesystemet er blevet moderniseret i år, helt konkret i Medvědín, der er den ene af dalens skiområder. Det andet er Svaty Petr. Her er 15 moderne lifter og 28 kilometer alpine pister i 1320-1575 meters højde plus en snowboardpark og Tjekkiets største half-pipe.

Til langrend findes der snesevis af kilometer løjper. Špindlerův Mlýn er en lille, hyggelig skiby, der minder meget om østrigske alpebyer. – bortset fra prisniveauet, det er betydeligt lavere i Tjekkiet.

Tjekkiets største skiressort Černá hora – Pec har 41 km pister. Her kan man fx prøve en 450 meter lang piste med tunneller, forhindringer og skarpe kurver.
Til denne vinter er børneparkerne blevet moderniseret, og nu kan man arrangere egne konkurrencer – med startnumre, tidtagning og resultatliste på Klondike-pisten.
Skipasset giver rabat til andre attraktioner i området -fx vandlandet i byen Jánské Lázně og zoologisk have i byen Dvůr Králové.

Grænseløst skiløb
Med skipas til Klínovec kan man også stå på ski i Tyskland. Her er 18 kilometer pister i alle sværhedsgrader. For snowboardere findes der en snowboardpark med mange hop og forhindringer, og til langrendsløbere er der 50 kilometer løjper.
Skipasset giver adgang til hele det enestående grænsesamarbejde i InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec med totalt 33 km pister, syv kabinelifter og ni slæbelifter. Skiområderne er forbundet med en gratis skibus.

Udvidet snowpark i Lipno
I Šumava-skovene kan man nyde de populære skiområder Lipno og Špičák. Špičák har flere dusin maskinpræparerede løjper. Her tilbydes et fordelagtigt familiepas, hvor kun forældrene betaler, og et ubegrænset antal børn står på ski gratis. Skiskolen underviser i freestyle i funparken, og for de mindste skiløbere er der korte undervisningsblokke hver dag.
I skiområdet Lipno er snowparken udvidet med nye forhindringer, og der åbner forberedt en piste med slalomporte og separat start.
Lipno tænker også på de handicappede besøgende, og skiskolen har specielle hjælpemidler og monoski til børn og voksne.
Familiemedlemmer, der ikke er glade for at stå på ski, kan i Lipno hygge sig på en 11 kilometer lang skøjtebane på Lipnosøen, på bobslædebanen, i Hopsárium-parken og i sportshallen med squash og bowling.

I nærheden af Prag kan stå på ski i det nærliggende Monínec. Man kan hygge sig i snowparken, på Funline-banen, aftenskiløb – og naturligvis med tjekkisk afterskiing.

Om Tjekkiet
Tjekkiet blev dannet i 1993, men landet har en lang og begivenhedsrig historie i kraft af placeringen i hjertet af Europa. Landet prydes af hundredvis af gamle slotte, klostre og herregårde samt smukke skove og bjerge. Derudover har Tjekkiet en traditionsrig mad- og ølkultur samt hele 12 UNESCOseværdigheder. Hvert år holdes der et væld af festivaler med fokus på fx musik, mad og øl – og desuden har landet en lang række kur- og spasteder – og hele 90 golfbaner. Tjekkiet er ikke mindst kendt for hovedstaden Prag – eller ”Byen med de 1000 spir” med romantiske bydele, glitrende gader og den gamle, charmerende Karlsbro. Den korte afstand fra Danmark og det fornuftige prisniveau har gjort Tjekkiet til et populært rejsemål for både familieferier, weekendophold og aktive ferier – året rundt