Fem gode grunde til at rejse til Finland

Finland er en del af Norden, men har du nogensinde været der på ferie? Mange danskere er blevet tvunget til at tænke i nye baner, hvad angår feriemålene i år. Og det er måske slet ikke så dårligt. For det kan være sundt og godt at skifte sol, strand og paraplydrinks ud med anderledes oplevelser på en destination, som mange danskere kun har et sporadisk kendskab til. Nu går Visit Finland i offensiven for at tiltrække eventyrlystne danskerne. Det sker med disse fem gode bud på at rejse til Finland.

1. Tag på ø-hop med cykel og sejl gratis med færge
Du bliver sandsynligvis aldrig færdig. Det er alt andet lige omfattede at besøge alle 188.000 øer, uanset hvor længe man bruger på opgaven. Men mindre kan også gøre det. I hvert fald hører de finske øer i Østersøen, Den Finske Bugt og Den Botniske Bugt til blandt landets helt store attraktioner. Takket være et væld af færgeforbindelser og broer kan du endda udforske nogle af øerne i verdens største øhav uden selv at have en båd. Oplevelsen bliver endnu bedre af, at Finlands øhav har flest solskinstimer af alle destinationer i Finland. 

Hvis du er ude efter en ny og stadig mere populær cykeldestination, så tag øhavsruten “Saariston rengastie”, som er en rundtur på 220 kilometer, der er en kombination af veje og færgeforbindelser med udgangspunkt i Turku. Ruten går via alle de største øer, Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär og Iniö. Denne rute har kun én færge, hvor du skal betale for overfarten. Alle de øvrige færgeture er gratis. Der er også et væld af spektakulære strande på kyststrækningen mellem den svenske og den russiske grænse.

2. Udforsk den finske del af Lapland, hvor solen skinner døgnet rundt
En dobbelt portion solskin er garanteret i den finske del af Lapland, hvor du kan nyde en sjælden kombination af lange lyse dage og lange lyse nætter. Du kan komme til Lapland fra Helsinki i bil eller med nattoget til Rovaniemi, der ligger ved polarcirklen. Med en sol, der ikke går ned i 24 timer i døgnet kan du udforske den magiske arktiske vildmark døgnet rundt. I Lapland har du fra september også mulighed for at opleve naturfænomenerne ruska og nordlys.

Vidste du i øvrigt, at det er nemmere at få øje på et rensdyr end et menneske i Lapland? Her er absolut ingen problemer med overturisme. Det betyder blandt andet, at du kan indånde verdens reneste luft på toppen af Ylläsfjeldet, som er 718 meter højt. En af verdens stationer til måling af luftkvaliteten er placeret her i Pallas-Yllästunturi National Park, Finlands mest populære nationalpark. 

3. Tilbage til naturen – lej en hytte uden elektricitet, internet og naboer
Finnerne er mestre i at holde ferie i deres andet hjem, den såkaldte mökki. Hytten er en institution i Finland, og der er næsten af halv million af dem. Det fleste hytter ligger ved en af de 188.000 søer og er vejen til fred og ro. Enkelthed er hemmeligheden blandt mange af disse finske træhytter, hvilket betyder intet internet, ingen naboer, ingen elektricitet og intet rindende vand. Der er imidlertid også mulighed for at bo i mere luksuriøse hytter. En del af hyttelivet er en daglig tur i sauna opvarmet med træ, nøgenbadning i en sø eller en fisketur i en kano eller båd. At saunaen er en indgroet del af finsk kultur bliver understreget af, at der eksisterer omkring tre millioner saunaer i Finland.

4. Overnat i shelter eller overdækket hængekøje i en af de mange nationalparker
Omkring 75 procent af Finland er dækket af skov, hvilket gør landet til det mest skovrige land i Europa. Finlands geografiske størrelse svarer næsten til Tysklands, men med et indbyggertal på kun 5,5 millioner mod 83 millioner i Tyskland, er det nemt at holde sikker afstand. I de finske skove kan du således strejfe omkring i timevis gennem vildnisset uden at møde en levende tobenet sjæl.

Mange turister tager på vandretur i en af 40 nationalparker, hvoraf den største er Lemmenjoki National Park. Floden Lemmenjoki munder ud i hjemstedet for Laplands oprindelige folkeslag, samerne. I nationalparken kan du overnatte i gratis shelter med udendørs ildsted eller i en overdækket hængekøje i Nuuksio National Park. 

5. Smag på Helsinki – verdens lykkeligste hovedstad  
Helsinki er kåret til både verdens lykkeligste storby og verdens mest bæredygtige hovedstad. Her mødes øst og vest i en forunderlig cocktail af oplevelser. Finnerne mener, at befolkningens store lykkefølelse i høj grad skyldes daglig kontakt med naturen. Helsinki er således en dynamisk kystby med over 300 nærliggende øer. Blandt oplevelserne er søfortet Suomenlinna, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Øerne kan besøges med vandtaxa, i kajak eller på SUP-board. Helsinki byder ligeledes på mange museer og kunstoplevelser. Blandt dem Amos Rex, det nye mødested for kunst og bykultur med et underjordisk udstillingslokale. En indgroet del af Finlands hovedstad er desuden de offentlige saunaer Allas Sea Pool og Löyly.