Slovenien får Michelinstjerner

Slovenien blev dannet i 1991, er det fjerde mindste land i EU, men Alpelandet har en lang og begivenhedsrig historie i kraft af placeringen i hjertet af Europa, kendt som det lille grønne land med en utrolig smuk og alsidig natur, smukt placeret mellem bjerge og Adriaterhavet.

Nu er Slovenien også kommet på kortet over lande med restauranter med Michelinstjerner. Dette ved uddelingen tirsdag.

To stjerner blev det til for Hiša Franko, der ligger i bjerglandsbyen Kobarid. Kokken  Ana Roš og Hiša Franko var på forhånd blandt de absolutte favoritter, men der var også spænding om, hvem der ellers ville blive belønnet for deres gastronomiske indsats. 

Flere andre kokke har som Ana Roš medvirket til at gøre opmærksom på den gastronomiske kreativitet i de slovenske landdistrikter. I Vipava-dalen i den sydlige del af landet har kokken Tomaž Kavčič med Pri Lojzetu slået sit ry fast som en af Slovenien bedste spisesteder og i Radovljica bringer Uroša Štefelin gamle slovenske retter fra Gorenjska-regionen til ny ære og værdighed på Vila Podvin. Begge restaurant har fået en enkelt Michelinstjerne. 

Det samme gælder restauranterne Hiša Denk, der ligeledes ligger på landet, ikke langt fra den østrigske grænse, Dam i Nova Gorica tæt på Italien samt Atelje der ligger i hovedstaden Ljubljana.

Det er ikke kun de slovenske kokke, der arbejder hårdt. I kulissen har ministeriet for teknologi og økonomisk udvikling sammen med Sloveniens turistråd i en årrække forsøgt at markedsføre og positionere Slovenien som gastronomisk destination, og det bærer frugt nu. For nylig blev Slovenien udpeget som Europæisk gastronomisk region i 2021, og med Michelinguidens ankomst øges muligheden for at gøre Slovenien mere synlig som gastronomisk destination og for at hæve kvaliteten af ​​den slovenske gastronomi. 

Slovenien er kommet godt igennem coronakrisen. Med en meget tidligt lockdown i marts fik man hurtigt bugt med virus, og nu har man åbnet grænser for stort set alle europæiske lande.