Et af Italiens smukkeste naturområder er et godt helle i coronatiden

Tendensen de senere år har været klar: folk søger i stigende grad oplevelser i naturen. Og i en tid med pandemi og smittespredning er naturen ikke blevet mindre attraktiv – tværtimod. 

Et trygt og smukt helle i en usikker tid er Aosta-dalen, Valle d’Aosta, der ligger spektakulært midt mellem Europas højeste bjerge. Med Mont Blanc på grænsen til Frankrig til den ene side og Matterhorn og Monte Rosa på kanten til Schweiz til den anden. 

Ekstremer i Gran Paradiso
Et af områdets mange højdepunkter er den vilde og upolerede nationalpark Gran Paradiso, der hvert år danner ramme om nogle af Italiens mest adrenalinfyldte sportsbegivenheder. Det gælder blandt andet det netop afholdte mountainbikeløb GranParadisoBike, hvor man undervejs på de 43 kilometer møder en højdeforskel på ikke mindre end 1400 meter.

Et andet højdepunkt med apuestas deportivas chile er det mildt sagt krævende maratonløb Tor des Géants, der regnes for et af verdens allerhårdeste. Løbet starter og slutter i franskklingende Courmayeur og kravet er, at de i alt 330 km, svarende til omkring otte almindelige maratonløb, tilbagelægges på mindre end 150 timer eller altså en lille uge! 

Klatrevægge og vandreture
Valle d’Aosta er også hjemsted for nogle af de bedste klatrefaciliteter i Europa, blandt andet i nærheden af landsbyen Arnad, hvor den attraktive klippevæg Corma di Machaby skyder mod himlen. 

Andre meget populære spots for klatrere er Paretone og Pilastro Lomasti, hvorfra man har fabelagtig smuk udsigt ned over dalen.

De største tinder i Gran Paradiso rager mere end 4000 meter op i himlen, og terrænet byder på store oplevelser – også hvis man vil se det hele i et mere adstadigt tempo. Således er det bjergrige område også et oplagt valg, hvis man vil have ren frisk luft og afslapning med familien på en vandretur i højderne. 

Alpint og langrend
Inden længe står også vinteren og skisportssæsonen for døren. Med 800 km løjper og 23 skiressorts er der uanede muligheder for alpine entusiaster, men her er også fantastisk terræn for velyndere af langrend og andre vintersportsdiscipliner. 

Gider man slet ikke det der med aktiv ferie, kan man også bare nyde det smukke landskab og de flotte gamle byer, hvor der er spændende arkitektoniske og kulturelle spor fra Romertiden.

Om Valle d’Aosta
Valle d’Aosta, Aosta-dalen, er med et areal på omkring 3270 km2 den mindste region i Italien. De ca. 128.000 indbyggere har til gengæld mange højdemeter at boltre sig på. En tredjedel af områdets samlede areal ligger nemlig i over 2600 meters højde. Dalen er formet af gletsjere og omgivet af bjerge: Et smukt område som taget ud af en billedbog, spektakulært placeret midt mellem Europas højeste tinder med Mont Blanc på grænsen til Frankrig til den ene side og Matterhorn og Monte Rosa på kanten til Schweiz til den anden. Det er også her, at man finder den vilde og upolerede nationalpark Gran Paradiso. Også kulturelt befinder man sig i et fint spændingsfelt mellem italiensk og fransk. Med en udsøgt gastronomi, et arkitektonisk charmerende og pittoresk alpelandskab samt et stort udbud af sportsmuligheder trækker området folk til fra hele verden. Som region byder Aosta-dalen ikke kun på fordelagtige betingelser for bjergbestigere, vandrefolk og skiløbere. Det er også et oplagt rejsemål for folk, der ønsker en mere magelig ferie i smukke omgivelser.