I fodsporene på Kafka i Prag

Forfatter Franz Kafka er den måske mest berømte og elsket søn af Tjekkiets hovedstad, Prag. Er du på besøg i den smukke by, så bør du bruge lidt tid på at udforske historien bag den verdensberømte skribent og det liv han levede i byen.

Franz Kafka blev født den 3. juli 1883 i Prag. Dengang var Prag Bøhmens hovedstad og beliggende i det østrig-ungarnske rige. Kafka var af jødisk oprindelse og tysksproget. Han blev uddannet jurist, men han valgte at gå en anden vej. Den første bog fra Kafkas hånd udkom i 1913. Det er undertrykkelse, ensomhed, frustration, men også ironi, der gennemsyrer Kafkas forfatterskab. Og ved at læse i Kafkas bøger møder mange følelser af mareridt og klaustrofobi.

De mest berømte værker er Forvandlingen, hvor hovedpersoner bliver forvandlet til et enormt insekt, og måske især Processen, hvor hovedpersonen er fanget i et absurd retssystem. Kafka boede og skrev meget fra Tyskland, men har hentet rigtig meget inspiration i Prag. Den inspiration kan du selv suge fra ved at besøge en række af de steder i Tjekkiets hovedstad, hvor Franz Kafka opholdt sig.

Det mest imponerende sted at besøge, hvis du vil gå i Kafkas fodspor i Prag er statuen Rotating head of Franz Kafka, som findes udenfor Quadrio indkøbscentret. En statue lavet, i 2014, af David Cerny. Den vejer 39 tons, er 11 meter høj og består af 42 roterende plader, der kan roterer individuelt.

Rotating head of Franz Kafka

Det er selvfølgelig også et must at ligge vejen forbi Kafka museet. Museet åbnede i 2005 på i Lesser Town bydelen på den modsatte side af Karlsbroen end den største del af den gamle by. På museet kan du få det totale overblik over Franz Kafkas liv og forfatterskab. Du kan se en række førsteudgaver af Kafkas bøger samt fotografier, Kafkas tegninger, men også rigtig meget andet.

Du kan opleve en række førsteudgaver af Kafkas værker på Kafka museet.

I det jødisk kvarter tæt ved den spanske synagoge, kan opleves en statue af Franz Kafka siddende på skuldrene af en hovedløs figur. En statue der er en reference til historien Beschreibung eines Kampfes fra 1912. Bronzestatuen, der er 3,75 meter høj, blev rejst i 2003 på Kafkas 120 års fødselsdag.

Franz Kafka statue.

I alt findes 32 forskellige Kafka-sites i Prag. Blandt dem er blandt andet Café Arco, hvor Kafka mødtes med ligestillet intellektuelle og blev inspireret. Desværre er caféen ikke åben længere. Der findes en Café Franz Kafka, der dog ikke har meget med Kafka at gøre, men også Café Louvre, hvor forfatteren også opholdte sig og diskuterede filosofi. Du kan besøge Old-New Synagogen, hvor Kafka havde sin bar mitzvah, og ligge vejen forbi Golden Lane nr. 22, hvor Kafka i en periode boede med sin søster og skrev flere værker der.

Franz Kafka døde som blot 40-årig  Østrig. Han blev ramt af tuberkulose. Han nåede også at få et tæt forhold til Danmark, hvor han opholdt sig i sommeren 1914 på Falster. Han havde specielt Søren Kierkegaard som et stor forbillede.