Nu kræver myndighederne rejsebureauernes støtte tilbagebetalt

Rejsebranchen er stadig den branche, som har blødt længst og er hårdest ramt af corinakrisen. De er også blandt de sidste, der får lov til at drive deres erhverv igen, og nu ser fremtidsudsigterne endnu sortere ud. Erhvervsministeren har nemlig meddelt, at en del af den støtte, der blev givet for omkring et år siden, skal tilbagebetales straks på trods af både Erhvervsministerens og Rejsegarantifondens utvetydige lovning på det stik modsatte.

Rejsebranchens primære hjælp gennem krisen er og har været statslån, som skal betales tilbage over en kort periode. Lånene blev bevilget, således at rejsebureauerne kunne tilbagebetale de tusindvis af forbrugere, der skulle have penge tilbage for deres aflyste og afbrudte rejser, da pandemien brød ud. Rejsebureauerne har derfor optaget lån for mange hundrede millioner kroner gennem Rejsegarantifonden. Det er lån, der naturligvis skal betales tilbage til staten inden for de kommende år. Der har aldrig været tale om decideret støtte til rejsebranchen, kun lån.

Derfor vakte det stor glæde i branchen, da både erhvervsminister Simon Kollerup og Rejsegarantifonden for knapt et år siden meddelte, at branchen kunne få en mindre del af lånene som støtte, der ikke skulle betales tilbage. Simon Kollerup nævnte ved flere lejligheder dengang, at denne mindre del ikke skulle tilbagebetales, og Rejsegarantifonden, der administrerer ordningen, har meddelt rejsebureauerne det samme.

”Rejsebureauerne har indrettet sig i tillid til, at de havde denne portion penge, der ikke skulle tilbagebetales. For nogle betød det helt enkelt, at de undgik at dreje nøglen om. Andre bureauer valgte at beholde deres medarbejdere i stedet for at fyre dem. Nu kræver myndighederne så et år efter, at nogle af pengene alligevel skal tilbagebetales. Det giver jo absolut ingen mening, og da slet ikke, når vi hører erhvervsministeren sige gang på gang, at han vil holde hånden under rejsebranchen”, siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening (DRF).

DRF mener at myndighederne med denne kovending tvinger rejsebureauerne ud i unødvendige lukninger eller konkurser, hvis ikke myndighederne dropper kravet om tilbagebetaling. Omsætningsnedgangen for de fleste rejsebureauer er kolossal, da der i nu et år ikke har været nogen indtjening. Derfor er der heller ingen penge at betale tilbage med. Desuden bør man allerede nu overveje en hel eller delvis gældseftergivelse for de lån, bureauerne har været nødt til at optage i Rejsegarantifonden for at kunne tilbagebetale kunderne deres penge. En stor del af rejsebureauerne kan ikke betale lånene tilbage til aftalt tid.

”Det er jo fuldkommen tåbeligt at lukke rejsebranchen så tæt på målstregen. Så vil al den modtagne støtte jo være spildt og forgæves. Det kan umuligt være i myndighedernes interesse”, siger Lars Thykier.