Rejsebureauforening: Udenrigsministeriets rejsevejledninger skal på genåbningsdagsordenen

Selvom rejsevejledningerne næppe kan lempes nu og her, appellerer brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) til at Udenrigsministeriets rejsevejledninger kommer på regeringens genåbningsdagsorden så hurtigt som muligt.

Udenrigsministeriets røde rejsevejledninger gør det fortsat svært at sælge fremtidige rejser, for kunderne er med rette usikre. Men der skal gang i omsætningen i rejsebureauerne inden det er for sent. Rejsebureauernes salg i det seneste år er i gennemsnit under 10 pct. af det normale, og flere store og mindre rejsebureauer er allerede gået konkurs eller har lukket sig selv på grund af manglende omsætning. Mere end halvdelen af alle ansatte i rejsebureaubranchen har mistet deres job i det år, der er gået siden krisen begyndte.

”Vi skal have lempet Udenrigsministeriets rejsevejledninger meget snart, ellers kommer prognosen for salget i 2021 til at se endnu mere dyster ud end den allerede gør. Jeg håber, at der snart bliver lavet om på den antagelse om, at det er farligt at rejse. Regeringen siger jo indirekte, at det er farligt at rejse, men det er jo ikke nødvendigvis rigtigt bare fordi man siger det mange gange. Jeg er selvfølgelig klar over, at meget også afhænger af modtagerlandenes villighed til at modtage rejsende fra Danmark med eller uden vaccination, men første skridt er altså at få lempet rejsevejledningerne og skabt nogle sikre og fornuftige regler for at rejse”, siger Lars Thykier, adm. direktør i DRF.

I Storbritannien har man allerede nu oplyst en forventet dato for genåbning af rejser ud af landet. Hvis noget tilsvarende kunne ske i Danmark, ville det give en helt anden sikkerhed for de mange danskere, der ikke kan vente med at komme ud at rejse. I stedet ville de kunne begynde at planlægge deres udlandsrejser.

DRF håber på en forsigtig åbning af rejser efter påske til nogle af de EU-lande, der klarer sig godt ift. smittetryk og som har klare regler for rejsende på plads. De store oversøiske destinationer som for eksempel USA, Thailand, Tyrkiet og Egypten, som sammenlagt modtager næsten en million danske gæster i normale år, kommer formentlig ikke i gang før – tidligst – i løbet af andet halvår af 2021.

”Rejsebureauerne ser frem til, at de igen kan sælge rejser til hele verden, men vi kommer desværre ikke til at gå fra nul til 100 med det samme. Der kommer en lang periode efter genåbningen for rejser til udlandet, som bliver meget svær at håndtere for både rejsebureauer og de andre coronaudsatte erhverv. Det bliver simpelthen svært at komme i gang igen. Jeg efterlyser derfor også allerede nu støtteordninger, som rækker en del længere end til den dag, der åbnes for rejser”, siger Lars Thykier.

DRF mener, at der vil være et støttebehov til rejsebranchen, som regeringen jo de facto har tvangslukket, i op til seks til ni måneder efter, der åbnes for rejser ud af Danmark, såfremt rejsebureauet kan dokumentere en manglende indtjening. Støtten skal blandt andet gå til lønkompensation og fuld dækning af faste omkostninger.