Klimapositivt hotelbyggeri på vej på Bornholm

Når Hotel GSH på Bornholm i 2021 slår dørene op for en ny værelsesfløj, bliver byggeriet ikke kun CO2-neutralt, men klimapositivt. Det er muligt, fordi værelsesfløjen bliver både bygget, beklædt og isoleret med træ, hvilket aldrig er set tidligere i et dansk erhvervsbyggeri. Fordi træ naturligt absorberer CO2, er forventningen dermed, at byggeriet vil levere et positivt klimaaftryk.

Ifølge hoteldirektør Trine Richter bygger initiativet på en forventning om, at både danske virksomheder og danske turister fortsat vil se i retning af Bornholm, også efter den nuværende krise, der i sagens natur har ramt hotelbranchen hårdt. Samtidig håber hun at kunne vise vej for brugen af andre byggematerialer end stål og beton, som er de primære anvendte materialer i dag. 

”Selv om branchen lige nu har det svært, er vi fulde af forventning om, at danskerne bliver ved med at holde ferie i Danmark, og at virksomheder fortsat vil efterspørge møder og konferencer med et bæredygtigt set-up. Måske endda i en endnu højere grad end tidligere fordi det er en naturlig reaktion at prioritere nærområderne, når der er utryghed og usikkerhed forbundet med det at rejse. Under alle omstændigheder er vi meget begejstrede for udsigten til at sætte nye standarder for dansk erhvervsbyggeri med et klimapositivt byggeri, hvor den bærende konstruktion er træ. Alle taler om det – vi bygger med det,” siger Trine Richter.

Det er hotellets oprindelige arkitekter fra 3XN, der tegner stregerne i projektet, som udmærker sig på en række områder. Blandt andet ved at det udnytter spildprodukter fra selve byggeriet – såkaldt fraskær – til møbler og overflader. Derudover bliver fraskær fra bornholmske granitbrud brugt til udsmykning, der samtidig er med til at regulere temperaturen. Det sker, fordi granit er i stand til at holde på både varme og kulde. Endvidere gør byggeriet udelukkende brug af naturlig ventilation via ovenlysvinduer og åbne partier, hvilket helt eliminerer behovet for mekanisk ventilation. Endeligt er det et kendetegn for bygningen, at alle dens komponenter kan genbruges i stedet for at ende med blive nedrevet og smidt væk som ved konventionelle byggeprojekter. 

”Det er en drøm at få lov til at arbejde med en bygherre, som er fuldstændig kompromisløs i sin tilgang til bæredygtighed og cirkulær økonomi. På den måde er projektet det umuliges kunst, der nu bliver muligt. Udover at skabe grundlaget for en succesfuld forretning håber jeg, at byggeriet kan være med til at vise andre potentialet ved træbyggeri. Hvis vi i Danmark skal kunne nå i mål med vores klimamål, er byggebranchen nødt til at tænke og agere anderledes, og derfor er der stort brug for fyrtårnsprojekter som dette,” siger Kasper Guldager, arkitekt og direktør i 3XN.


Ifølge Det Internationale Miljøagentur står byggebranchen for omkring 40 procent af verdens udledning af CO2. Særligt stål og beton udgør store belastninger for miljøet og er samlet noteret for 16 procent af verdens CO2-udledning.

At det bornholmske byggeprojekt er noget helt for sig selv bliver understreget af, at det er på vej til at blive en del af undervisningen af danske ingeniørstuderende. Det sker efter initiativ fra den rådgivende ingeniørvirksomhed AB Clausen, hvis kompetencechef Jacob Ettrup både leverer viden til hotelbyggeriet og underviser fremtidens ingeniører på DTU i Lyngby. Hans intention er ad den vej at bruge byggeprojektet som et pejlemærke for fremtidens bæredygtige byggerier.

Byggeriet af den nye værelsesfløj på Hotel GSH går i gang i løbet af efteråret og står efter planen klart inden sommeren 2021. Fløjen kommer til at bestå af i alt 24 nye værelser, et nyt mødelokale samt en spaafdeling på bygningens tag. Efter udvidelsen vil Hotel GSH råde over i alt 59 værelser med umiddelbar tilknytning til hotellets hovedbygning.