Nu kan danskerne igen rejse ud i verden

En bred politiske aftale står bag en normalisering af Udenrigsministerets rejsevejledningerne og dermed går man tilbage til de normal brugt farver på rejsevejledningskortet. I brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) er der glæde over, at verden nu igen er åben for rejsende. Det har længe været et stort ønske at rejsevejledningerne rettes mod vaccinerede rejsende fremfor ikkevaccinerede. Og det sker nu.

Vi har vænnet os til, at vi med coronapas, nogle indrejsepapirer, lidt forberedelse og i øvrigt sund fornuft frit har kunne rejse til det meste af EU i godt et halvt år. En stor del af verden har derimod været lukket land, medmindre man var færdigvaccineret eller forretningsrejsende, og rejser til lande i Amerika, Asien og Afrika er gang på gang blevet udskudt, ombooket eller helt aflyst. Det er slut efter, at man nu fra Udenrigsministeriet melder ud, at verden igen er åben for rejser.

”Jeg er meget glad for, at en række politiske partier nu åbner for, at vaccinerede og tidligere smittede danskere igen kan rejse derhen, hvor de vil. Men jeg er næsten endnu gladere for, at rejsevejledningernes hidtidige forvirrende farvepalet bliver ændret, så den fremover alene afspejler de sikkerhedsmæssige forhold, der kan få indflydelse på rejser til et land. Det ensidige fokus på at afspejle coronasituationen i verden, har været vanskelig at navigere i for både rejsebureauer og rejsende,” siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Nogle af de vigtige rejselande for danskerne, for eksempel USA, New Zealand og Kina, er dog stadig næsten lukket land, da de har så strikse indrejsekrav, at det er svært at opfylde dem. Men det har alligevel stor signalværdi, at vi i Danmark ikke længere farver næsten alle lande uden for EU orange eller røde. Nu er der ikke længere tvivl om, at vaccinerede og tidligere smittede danskere kan rejse frit. De øvrige nordiske lande ændrede deres rejsevejledninger allerede den 1. oktober 2021, og det er kun rimeligt, at Danmark nu følger trop, især fordi stort set alle, der ønsker det, er færdigvaccinerede.

”Rejsebranchen har længe efterspurgt, at rejsevejledningerne afspejlede at man som fuldt vaccineret faktisk kan rejse til de fleste lande i verden, og at det kun er det fåtal, der ikke er vaccineret endnu, som kan støde ind i problemer med at rejse. Det er et kæmpe skridt mod et mere normaliseret rejsemønster, at rejsevejledningerne nu henvender sig til alle de vaccinerede,” siger Lars Thykier.

”Ikke-vaccinerede skal naturligvis også have information om, hvordan de rejser på mest betryggende vis, men vi mener ikke, at rejsevejledningerne, som det har været tilfældet hidtil, ensidigt skal være fokuseret på det ikkevaccinerede mindretal på bekostning af de mange vaccinerede, som frit kan rejse ud til det meste af verden”, slutter Lars Thykier.