Billund Lufthavn lander igen et positivt regnskab

2022 blev året, hvor Billund Lufthavn ramte rekordniveau på passagerer og fragt. Det giver et regnskab med overskud, og med det er Billund Lufthavn kommet på den anden side af den værste krise i nyere tid. Udviklingen i lufthavnen er i højsædet, og optimismen for fremtiden er høj.

Med det resultat, som Billund Lufthavn havde i 2022, har lufthavnen i den grad lagt afstand til tidligere forventninger om, hvornår luftfarten ville være tilbage på 2019-niveau igen. Det blev hverken i 2024 eller i 2027. Det blev i 2022. Passagertallet var 0,2 procent fra at ramme rekorden i 2019, og luftfragten var 0,4 procent fra at ramme rekordniveauet i 2021.

Økonomien afspejler også fremgangen i lufthavnen, hvor nettoomsætningen ligner tidligere tiders omsætning. Det betyder også, at underskuddet fra de to forrige år er vendt til overskud, og det skaber tilfredshed hos bestyrelsesformand, Clas Nylandsted Andersen:

“Efter to vanskelige år er det tilfredsstillende igen at kunne rapportere om et overskud i 2022 – og nok så vigtigt – om et driftsmæssigt cash flow på niveau med tidligere. Det sidste er forudsætningen for, at vi kan udvikle lufthavnens betydelige potentiale. Planerne for de kommende års vækst er nedfældet, og med den opbakning vi har oplevet hos kunder, medarbejdere og ejere i en vanskelig periode, er jeg overbevist om at vi kan eksekvere på planerne. Selvfølgelig udgør en eventuel forværret geopolitisk situation en usikkerhed”, siger formanden.

Højt investeringsniveau passer til udviklingsplanerne
Billund Airport City udvikler sig med hastige skridt, og lufthavnen har dermed planer om at fastholde et højt investeringsniveau fremadrettet. I 2022 investerede Billund Lufthavn i omegnen af 110 millioner kroner, hvilket bl.a. har givet en terminaludvidelse på 1.600 m2 med en opdateret grænsekontrol, og der er blevet bygget nye faciliteter til Naviair, der vil centralisere flyveledelsen i Billund.

PensionDanmark og Billund Lufthavn har ligeledes indgået et partnerskab om finansiering af store byggerier, såsom hangarer, kontorfaciliteter, lagerbygninger, erhvervsdomiciler og meget mere til det erhvervsliv, der er afhængig af at placere sig tæt på international tilgængelighed. Maersk Air Cargo har anerkendt udviklingsmulighederne i Billund Lufthavn og har placeret deres europæiske luftfragthub mellem Europa og Asien i Billund, og der er flere spændende dialoger i gang om at blive en del af Billund Airport City.

“Nu tre år efter, at vi lancerede vores vækststrategi frem mod 2040, blomstrer udviklingen, og der er stor interesse fra forskellige virksomheder om at blive en del af Billund Airport City. Samarbejdet med PensionDanmark muliggør dette i høj grad, men vi fastholder også vores egne investeringer, som vi bl.a. har gjort i vores seneste terminaludvidelse”, fortæller Jan Hessellund og fastslår: “Maersk Air Cargo er nok den største operatør, vi kunne forestille os at få ind på matriklen, men der er flere store på vej. Vi har nogle spændende dialoger. Billund Airport City er kommet på verdenskortet, og i flere henseender kan man ikke overse Billund Lufthavn”.