Et af Europas største skisportsområder er klar til en ny sæson

Valle d’Aosta et af de største skiområder i Alperne har flere hundrede kilometer pister for både begyndere og professionelle, og sæsonen er allerede begyndt.

Højsæsonen står for døren i Aostadalen, et af Europas største og mest populære skisportssteder.

Med mere end 800 kilometer pister, fordelt på 23 skiområder og legendariske alpine feriesteder som Breuil-CerviniaValtournencheMonterosa Ski med Champoluc og La Thuile, er regionen i det nordvestlige Italien klar til at kunne åbne for en vinter, der er spækket med stærke oplevelser blandt nogle af de højeste og smukkeste bjergtinder i Europa.

Området er hjemsted for naturens flotte giganter Mont Blanc, Monte Rosa, Gran Paradiso og Monte Cervino/Matterhorn, som udgør de smukke rammer for en uforglemmelig vintersportsferie. Skisportsstederne ligger generelt lidt højere end de fleste andre europæiske skisportssteder, og det er med til at give øget snesikkerhed. For eksempel er der lige nu mere end to meter nysne i Breuil-Cervinia, der allerede blev kendt som vintersportsdestination i 1700-tallet, hvor vovelystne bjergbestigere kom til området for at bestige Matterhorn.

Meget mere end skiløb
I dag er hele Valle d’Aosta for længst blevet synonym med vintersportsaktiviteter af næsten enhver art, herunder alpint skiløb, langrend, snowboarding, heliskiløb, isklatring, off piste og meget andet.

Her er der mulighed for at stå ski en hel dag uden at passere det samme sted to gange. Pisterne er forskelligartede og af meget varierende sværhedsgrad.

Breuil-Cervinias vintersæson løber frem til maj, mens skisportsområdet La Thuile åbner fra den 3. december og frem til april.

Læg dertil at området er kendt for sine hyggelige byer med arv fra romertiden og en stærk gastronomisk tradition med en lang række gode spisesteder og lækre specialiteter. Også det er med til at gøre Aostadalen til et særdeles interessant bekendtskab. 

Hygge og smuk udsigt
Courmayeur, en autentisk alpelandsby ved foden af ​​Mont Blanc finder du de hyggeligste restauranter og butikker. I nærheden er også den spektakulære kabelbane, Skyway Monte Bianco, med højteknologiske gondoler, der rejser sig stejlt mod Mont Blanc. Turen op til bjerg tinderne (3466 m) med den 360 grader roterende gondol byder på fabelagtig udsigt over gletsjeren og bjergtoppene

I den antikke by Aosta, også kendt som”Alpernes Rom”, går en kabelbane til pila; en naturlig altan med en 360° udsigt over Alpernes højeste tinder. Torgnon, Champorcher, Crévacol og andre mindre skiområder,  ideelle for familier.

Derudover er det værd at nævne at prisniveauet generelt er meget favorabel i Valle d’Aosta.

Et sikkert skisportssted med blik for miljøet
Valle d’Aosta er ikke kun kendt som et område med snesikkerhed og masser af skisportsmuligheder. Det er også kendt for at sætte klima og miljø højt på dagsordenen. De senere år har man skabt nye bæredygtige tiltag i forhold til skisportsfaciliteter og infrastruktur.

Al energi skal fremover være genanvendelig og man vil især gøre brug af vandkraft. Der er investeret store summer i at skifte gamle snekanoner ud med mere miljøvenlige og akkumuleringsbassiner i højderne er med til at opsamle vand og optimere vandforbruget.

Vandet fra den kunstigt anlagte sø Alpe Forca, der ligger i 2.313 meters højde kan alene betjene mere end 100 snekanoner til skråningerne mellem Colle Sarezza og Colle Bettaforca. 

Flere steder er også blevet investeret i at skabe bedre og mere sikre forhold for skiløberne med bl.a. nivellering og udvidelse af løjper og implementering af legepladsudstyr for de mindste.

De seneste sæsoner har som mange andre været præget af coronapandemien, og også i denne sæson er der særlige forholdsregler. For at gøre brug af skilifter skal man således have et gyldigt coronapas. Det er her, som alle andre steder en god idé løbende at holde sig orienteret om de lokale regler og restriktioner.