Disse typer af kokkeknive findes der

Når du skal lave mad, er det bare bekvemt og vigtigt at have nogle gode knive at skære med. Hvis du bruger nogle dårlige og sløve knive, er der en risiko for, at du kommer til at skære dig selv, og desuden kan det være hårdt og irriterende at skære med knive, der ikke er gode. Det gælder både, når du skal skære grøntsager, kød, brød og andre lignende råvarer.

Hvad er en kokkekniv?

En ”kokkekniv” er bare et andet ord for en kniv, du bruger i køkkenet til at tilberede og skære i råvarer. Den adskiller sig altså fra knive, du bruger til for eksempel træhåndværk eller ved udendørsliv. En kokkekniv skal være skarp, så du uden problemer kan skære igennem selv det mest seje kød, og der findes mange forskellige typer kokkeknive.

Hvis du ikke ligefrem er professionel kok og arbejder på en Michelin-restaurant, giver det god mening at dele kokkeknive op i 3 kategorier: urteknive, kødknive og alt-muligt-knive. Der findes heldigvis hjemmesider på internettet, der gør det nemt at finde den bedste kokkekniv.

Brug den rigtige kokkekniv

Det er vigtigt, at du anvender den rette type kokkekniv, når du arbejder i køkkenet. Det giver ikke nogen mening at bruge en urtekniv til en ribbensteg, og det kan være decideret farligt at bruge en stor kødkniv, hvis du bare skal snitte små løg. Enhver opgave kræver sin egen type kokkekniv, der har en bestemt længde knivblad, og du bør derfor forberede dine redskaber, inden du går i gang med aftenens tilberedning.

Sæt dig derfor ind i, hvornår det giver mening at bruge de forskellige typer kokkeknive. En urtekniv skal være lille og handy, så du med præcision kan skære mindre grøntsager i de rette størrelser. Et større stykke kød kræver en større og skarpere kniv, så du kan skære igennem sener, muskler og brusk.

Hav flere alt-muligt-kokkeknive

Du behøver ikke nødvendigvis at fylde dit køkken op med en masse specifikke knive, der kun kan løse ét formål hver. Hvis du har mindst én urtekniv og én større kødkniv, er du godt dækket ind. Du mangler bare 1-2 ekstra knive, vi kan kategorisere som ”alt-muligt-kokkeknive”.

Dine alt-muligt-kokkeknive skal være skarpe og gode at anvende, men de skal ikke være hverken for store eller små. Et knivblad på 20-25 centimeter bør være brugbart i langt de fleste situationer. Disse kokkeknive skal du anvende ved alle andre opgaver, hvor du ikke skal snitte til perfektion eller skære dig igennem tykke muskler.

Når du har gjort brug af din kokkekniv, skal den rengøres hånden og tørres godt af. Husk også at slibe dine knive regelmæssigt, så bladet altid er skarpt og anvendeligt.